♥ FRIENDS ARE LIKE BEAUTIFUL GARDEN ♥

Sunday, June 27, 2010

BUAT RENUNGAN AWAK & SAYA!

Renungan khususnya untuk para wanita. dan diri sendiri....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah saw menangis sambil Beliau datangi Rasulullah bersama Fatimah..

Lalu keduanya bertanya, mengapa Rasul menangis?
Beliau menjawab, "Pada malam aku di Isra' kan , aku melihat
perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan
Itulah sebabnya mengapa aku menangis..
Kerana,menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.,

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.

"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih..Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya di ikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya...Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, dihulurkan ular dan kalajengking..Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka..Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam,memakan tali perutnya sendiri..Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta,di masukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk kerana penyakit sopak dan kusta..Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya..Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara Malaikat memukulnya dengan alat pemukul dari api neraka,"kata Nabi.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab,

"Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mahu mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah kerana ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya kerana ia bisa solat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi junub.

* Perempuan yang kepalanya seperti khinzir dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta..

* Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami.

Mendengar itu,Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.
lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...