♥ FRIENDS ARE LIKE BEAUTIFUL GARDEN ♥

Wednesday, June 30, 2010

MOOD

mood : CUTI SEM HAMPIR TAMAT

Monday, June 28, 2010

FRUST!!



GOAL!!!!! Setelah penat jerit goal!! Skali pengadil ckp xgoal!! Fuhhh!! angin gile aku semalam. Satu duania ckp goal tp pengadil ckp x!! Saye agak kecewe ngan keputusan pengadil tuh, Dahla xkire goal Lampard tuh, sepatutnye sebelom goal yg nih England patot dapat penalti kot, sbb handball!! Huh!!! nk wat mcm mane lawan plak ngan GERMANY!! xdapat disangkal lagi Germany mmg kuat. Diorang maen mmg bagus & bergerak dalam satu team yg bagus, nk compare ngan England~~ aku tgk dorg sangat bergantung kat kapten iaitu Gerrard. Gerrrard sangat rajin kot!! tp yg lain MALAS!!

Okeh!! Pasukan pilihan da terkeluar tp xpe still ade BRAZIL~PORTUGAL & ARGENTINA!! CHAYOK!!

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Sunday, June 27, 2010

BUAT RENUNGAN AWAK & SAYA!

Renungan khususnya untuk para wanita. dan diri sendiri....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah saw menangis sambil Beliau datangi Rasulullah bersama Fatimah..

Lalu keduanya bertanya, mengapa Rasul menangis?
Beliau menjawab, "Pada malam aku di Isra' kan , aku melihat
perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan
Itulah sebabnya mengapa aku menangis..
Kerana,menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.,

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.

"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih..Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya di ikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya...Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, dihulurkan ular dan kalajengking..Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka..Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam,memakan tali perutnya sendiri..Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta,di masukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk kerana penyakit sopak dan kusta..Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya..Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara Malaikat memukulnya dengan alat pemukul dari api neraka,"kata Nabi.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab,

"Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mahu mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah kerana ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya kerana ia bisa solat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi junub.

* Perempuan yang kepalanya seperti khinzir dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta..

* Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami.

Mendengar itu,Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.




lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Saturday, June 26, 2010

BERAPA KALI MALAIKAT MAUT MENZIARAHI KITA?????



Sebuah hadis Nabi s.a.w yg diriwayatkan oleh Abdullah b Abbas r.a..
bahawa Rasullulah s.a.w bersabda yg bermaksud,

" Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari.

"ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yg sedang bergelak ketawa..Maka berkata Izrail:
" Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah swt untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa"

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhatikan oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yg sentiasa mengingati mati..Golongan ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yg menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal mengenai mati dan hubungannya dengan malaikat maut...

1 hari=24 jam=1440 minit
1440 minit/70 kali malaikat menjenguk kita

=20.571 minit


INI BERMAKNA MALAIKAT MAUT MENZIARAHI KITA SETIAP 21 MINIT?

WALLAHUALLAM...

"Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui jalan orang yang sesat dari jalan-Nya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat hidayah petunjuk."(Surah an-Nahl: ayat 125)

semoga bermanfaat bagi kita semua...saudara-saudara ku, sesungguhnya dunia ini cuma bisa d pegang di tangan bukan di hati setiap para insani..wassalam...

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Friday, June 25, 2010

Pesanan!!!

"Manusia suka harta tetapi lupa pd amalan..Manusia suka rumah tetapi lupa pd kubur.. Manusia suka bercinta tetapi lupa pd neraka..Manusia suka berbalah tetapi lupa pd syurga..Manusia suka manusia tetapi lupa pd Pencipta..Walau apa pun yg kita suka, jgn lupa tentang akibatnya yg sedang menanti..Ingatlah,Malaikat tidak pernah berhenti mencatat!!"

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

COMMITED TO THE GAME!!!

Selamat Pagi semua!! (◕‿◕✿) Okeh bangun pagi2 & saksikan segala highlight Fifa kat Astro sport.✖‿✖ Itu adalah rutin aku setiap pagi sejak World cup bermula ari tuh. Tapi ni hati aku tersentuh menyaksikan perlawanan antara Slovakia vs Italy. (╥_╥) Sedih tgk pemain Italy yg menangis sbb negara mereka tidak layak tuk masuk pusingan kalah mati. Kesimpulan yg aku dapat, alangkah indahnya kalau pasukan MALAYSIA maen dengan semangat tuk negara seperti mereka. Aku hanya memberi pendapat, team negara kite maen tuk duit!! xde duit maen mcm taik. Baru menang sikit mcm2 gelaran nk bagi, dato la, datuk la... padahal maen tuk Asia pon xlepas. Aku mmg xminat ngan pasukan negara sendiri atas alasan yg telah disebut td. (¬_¬) Ermmmm~~ pagi2 pasukan MALAYSIA telah membuatkan mood aku kurang ceria ari nih~hahah..

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Wednesday, June 23, 2010

GIGI aset terpenting ~ :)


Wahhhhh!! Mentang2 la ngah cite pasal gigi terus2 nk upload gambar ngah tersengeh mcm nangke busuk tuh~~hehe. Okeh! pagi td aku G klinik gg atas sebab ingin mencuci gigi. Untuk pengetahuan kamu kite perlu mencuci gigi di klinik setiap 6bulan ye. **ececechhhh~~ siap bg nasihat seh!** Pas cuci aku tny doktor tuh nape la gg aku nih asek berdarah je. Doktor ckp gusi saye tidak sihat! OMG!!! mmg dah agak sbb sebelom masalah ni terjadi aku mmg rajin gile makan vitamin sebagai makanan tambahan tp setelah jemu makan semua tuh aku pon tinggalkan dan ini lah akibatnye~~huhu :( Selain itu juga doktor suruh saye memasang crown(sarong gg). Crown perlu dipasang sebab gg depan saye nih dah dibuang sarafnye semase nak pasang braces dulu, kalau dibiarkan gg saye boleh jd warne hitam. Kalau tgk betol2 pon, gg aku skang da agak gelap tapi still leh disembunyikan. :) Aku pon tanye harga, setelah agak berminat. Amik kau RM 1100.00!! Setelah berbincang ngan mak, mak syorkan aku g klinik kerajaan mungkin akan dapat harga murah sikit..


Sebenarnye aku mmg seorang yg agak taksub ngan semua nih. Aku suke wat ape pon tuk kosmetik mcm gigi, muka & rambut. Kadang2 rs membazir pon ade. Tp sebelom wat ape2 keputusan aku lebih senang tuk berbincang ngan mak. Mak slalu ckp xsalah wat semua tuh, sbb badan ni kan nk pakai lama.. :) Hope dapat pasang crown tuh, sbb aku sangat xsabar tuk berkongsi pengalaman tuh ngan anda semua. :) Pesanan dr saye. Jage gigi baek2 sbb itu adelah aset yg sangat penting!! :) SMILE ALWAYS!!~~~

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Monday, June 21, 2010

Ailurophobia ??? Fobia Kucing???

Ailurophobia ??? Ape tuh?? da tentu2 korg pon xtau kan. Okeh meh nk cite. Bnd nih adelah sejenis fobia.Fobia bermaksud dimana pesakit mengalami ketakutan yang tidak wajar atau tidak rasional (irrational fears) terhadap sesuatu benda atau situasi yang khusus.

Ia juga dikaitkan dengan pengalaman yang lalu atau pelaziman (conditioning) dimana rangsangan (stimulus) yang neutral dikaitkan dengan rasa takut atau cemas apabila mereka terdedah dengan situasi yang sama.Fobia adalah sebahagian daripada gejala penyakit jiwa yang lain seperti kemurungan (anxiety disorders).umumnya ketakutan terbahagi dua iaitu takut biasa (normal fears) dan takut luarbiasa (abnormal fears).

Amik kau!! fobia adelah sebahagian dr sakit jiwa!!! Okeh actually Ailurophobia nih adelah sejenis fobia. Fobia terhadap kucing!!

"Rasa ketakutan berlebihan terhadap kucing /fobia kucing disebut juga Ailurophobia. Orang-orang yang menderita fobia ini biasanya akan stress dan panik, bahkan histeris bila melihat kucing. "



Inilah yg aku alami sejak dr lahir..hehe.. Bg la aku lipas selori, aku rs itu lebih baek dr bg aku kucing seekor. Tah ade org ckp kalau nk buangkan rasa fobia nih, kite sendiri kene lawan. Ade cadangan mengatakan, aku perlu duduk dalam satu bilik yg penuh ngan kucing dalam mase satu hari, confirm fobia tu ilang!! Gile ko!! nk suh aku mati leh la wat cadangan mcm tuh. Org slalu ckp kucing comel, manje, memahami~~Tp aku xpenah kot nk dapat feel mcm tuh..heheh.. Serius weh! Aku sampai tahap leh nangis kalau kucing dok tenung mata aku lame2.. Ade gak insan2 mengatakan kalau org takot kucing nih, die x penyayang?? Ape kena mengena kucing ngan penyayang?? tahyol & toyol tol sume2 nih. :) Aku amat penyayang okeh tp bukan kepade kucing la, pade bnd laen..hikhik. Tapi xde la rs nk bunuh plak binatang tuh, kalau nampak kucing sakit tgh jalan, aku mampu tgk & kesian je la.. Gile nk suh alihkan.. mmg x la jawapannye.. nk pegang pon takot, nk mintak tolong alih.. mintak maaf ye.. :(

Ishhhh!! kadang2 aku terpikir kenape la ade binatang bername kucing dalam dunia nih. Tapi bile difikir2kan balik, xbaek cakap mcm tuh, iye la kucing tuh kan binatang kesayangan rasul. Penah jugak terpikir kenapela Malaysia nih xwat sistem macam Amerika Syarikat, tangkap semua binatang yg xbertuan. So xde la bersepah2 kucing kat kedai2 makan..tol x??:)

Kadang2 aku rase tahap fobia aku nih makin lame makin terok. Yela, kalau dulu kena nampak kucing tuh sekor2 baru ade perasaan takot, setakat kucing duduk bawah kerusi aku kat kedai mkn aku leh wat relex je. Tapi skarang~~ bunyi meeeeoowwww~~~ pon aku da xleh nk dgr! mmg meremang bulu roma satu badan..huhu.. Serius! Kalu ade kucing mmg xde perasaan malu dah dalam idop aku nih. Mmg aku akan jerit! aku akan nangis!! aku akan pgl tauke kedai tuh suh die tangkap kucing tuh..hahah.. Dasyat gile!!

Fuhhh!! penat cari gambar nih.. Xpaham nape org ckp bnd nih comel!~~~ Tp kire ok la, dpt gak die masok dalam blog aku nih..haha. :)

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Sunday, June 20, 2010

Selamat HAri Bapa :)

I have a father and my father is only you, Mohamad Yazid bin Bakar, dunia & akhirat..Happy Father's day. Bunch of thanks for everything.love you ♥ :)




lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Friday, June 18, 2010

MAKAN TIME!!



Saye suke makan!!! Okeh kalau kami pergi bercuti ke Kuantan, mmg xsah la kalau x ke Kemaman tuk mkn 2makanan kat atas nih. 1st picture tuh namenye SATA, 2nd picture tuh namenye Otok-Otok. Sangat sedap sbb sangat susah tuk dapatkan makanan nih kat Kuala Lumpur. Okeh! Maybe korg akan ingat Otok-Otok dalam gambar nih same ngan Otok-Otok kat KL, kamu silap besar!!hehehe.. Otok-Otok kat Kemaman nih, mmg 100% isi ikan & ade sikit sos yg dipanggang skali.. yumyumyum!! sangat sedap. Try okeh!



makan, makan & makan!!! :)

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

BUKIT GAMBANG RESORT CITY!!

Now!! Bukit Gambang Resort City! (●*∩_∩*●) Tempat nih lebih kurang mcm Sunway Lagoon, tapi yang nih lebih murah & amat berpatutan tuk pergi satu family. (◕‿-) Okeh!! Maybe ramai yg xtau tentang kewujudan tempat nih, meh nak cite cikit. Tempat nih, terletak d Gambang & Gambang terletak di Pahang.. ✖‿✖ Kalu xtau gak Google Maps je la ok. Mase aku pegi tuh, cuace amat baek! Redup je, so xde masalah la aku nk berendam berjam2.. No Sunburn!! (∩▂∩)






**lagi gambar tgk kat facebook okeh!! xlarat nk upload semua :)

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

~ GENTING HIGHLAND!! ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ Horey! Horey! Its Holi Holi Holiday!!(✿◠‿◠) Ok semperna cuti sekolah, kami sekeluarga dah plan nak pergi bercuti. Destinase yg menjadi pilihan ialah Genting Highland & Bukit Gambang Resort City. Best gile!!!٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ Selame nih dengar org cite je, bile da pegi & nikmati sendiri mainan die mmg terbaek dr ladang gua ckp sama lu..kekekeke (◕‿-) Antara banyak2 mainan, paling best SPACE SHOT! Mmg rs nk terbang weh!! Sampai skang still terase die pny gerun tuh.. Kat sini jugak la, pertama kali dalam idop aku pegang ular!! OMG!! aku ingat ular tuh keras, skali pegang lembik!!! Amik kau!! Abes keayuan ku termenjerit depan org ramai~~heheh ✖‿✖ AdoiiiiI!! Tak tau nk terangkan @ ceritakan kat blog nih mcm mane seronok nye berada di Genting!!









lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Monday, June 14, 2010

FIFA World Cup 2010

GO! GO! ENGLAND!! Cewahhhhhhhhhhhh~ Padahal baru nk berjinak2 ngan bola sepak.haha. England mmg pasukan yg diminati dr dulu lagi sbb ade David Beckham :) sangat ensem & power kot mamat tuh. Tp tuk FIFA taun nih mungkin si Beckham nih xdapat maen sbb die injured :( Tp xpe England still ade Ashley COLE, John TERRY, Steven GERRARD, Frank LAMPARD, Wayne ROONEY etc. :) Tapi agak tekanan sbb gol keeper die mcm budak sekolah..hehe.. So harap2 la anak2 didik Fabio CAPELLO akan masok final.. Actually, aku ade minat team2 lain jugak BRAZIL, ITALY, ARGENTINA mungkin juga GERMAN..hehe. Ape2 pon GO! GO! CHAIYOK!!!!!! ENGLAND!



lots of love, hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Tuesday, June 8, 2010

New style :)


Ok x?? Saje nk tukar2 style. Fesyen nih da agak lame kot baru skang ko nk try kan nabilah...adoiiiiii~~ Tp xpe sekurang2nye try tol x?? :) Aku sebenarnye sukekan bnd yg mudah! Yg tidak memerlukan aku tuk bersiap berjam2, sbb itu semua bukan type aku. Aku ni simple & easy going. Dulu aku sangat meminati style tudung Ekin. Aku selese ngan type2 tudung yg jenis main sarong nih.hehe.. Biar la org nk ckp org yg pakai tudung mcm tuh jenis2 org malas. Do i care!!! Asal memudahkan & xpanas aku akan pakai.. Tudung kat atas tuh namenye tudung Syira. Sangat selese. First time pakai mmg la rs mcm tersembul je muke aku nih sbb bukaannye agak luas. Tp lame2 best! Selese, pandangan ku tidak dihalang lagi oleh ape2..Semuanya sangat jelas..kikiki.. (promote habis2san nih) :) Lagi satu tudung mcm nih xmemerlukan kite tuk menggosok beria~~so da jimat elektrik da di situ ye kawan2..:)

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Monday, June 7, 2010

my dadih~

(✿◠‿◠) Taraaaaaaaaaa!!! Punye la bosan kan dok uma cuti2 nih, sampai dah xde arah dah.. Dah mati abes kutu2 atas kepale nih sbb terlalu bosan (✖╭╮✖) Ape lagi mule la kepale otak ni menjana pemikiran yg sangat kreatif (¬_¬) Pagi2 lagi da siap2 plan nk ajak mak g beli barang2 uma. Sampai je, aku pon mule la memikirkan sesuatu yg boleh wat aku kenyang & menghilangkan bosan! Aku sebenarnye suke gak memasak nih..ececehhhh(◡‿◡✿) Tp ikot mud la... So aku memutuskan tuk wat dadih. Alaaaa.. beli yg instant je, xbrape nk tau la wat ikot resepi asli (◕‿-) So hasilnye seperti gambar diatas. Menyelerakan x?? Perisa jagung & coklat :) Sangat sedap kalau mkn sambil2 tgk TV.. Saye berjaye... ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ Tp masih terlalu awal tuk menerime tempaham..hehe..



lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Thursday, June 3, 2010

LAGENDA BUDAK SETAN! BEST!!! :)

Seperti yg ditunggu2 3 Jun 2010, Filem Lagenda Budak Setan telah menemui peminatnye di Malaysia..✖‿✖ Aku pon ape lagi, sebelom ape2 jd aku da bgn awal2 pg & ajak adikku nadia tuk meneman ku ke The Mines. Aku ngan semangatnye, sampai2 je Mines tros g beli tiket. Jeng! Jeng! Jeng! Tiket ku kol 11.20 pg.. ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ sangat excited!! Suke!! Mcm biase, beli popcorn & masok panggung. Cite pon bermule~~ Jujur dr start sampai abes jalan cite nih sangat sedih (╥_╥) Nangis kot aku & adik aku.. Nk nangis beria2 malu la plak kan..heheh.. Tahniah to Que Haidar, Lisa Surihani & Farid Kamil sbb berjaya membawa watak ngan baek!! So tuk korg2 yg bosan tuh.. Aku syorkan korg g tgk cite ni okeh!! (◕‿-) Paling aku suke lagu die terbaekkkkkK!!!! Dgr k. Aku da letak kat blog nih.. :)



lots of love, hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Wednesday, June 2, 2010

SWEET!!

I promise you my love
I promise you my heart
I promise you my life
I promise we'll never be apart
I promise not to hurt you
I promise to never make you cry
I promise to always trust you
I promise not to lie
I promise you forever
I promise you tonight
I promise you my respect
I promise to do things right
I promise to always be there
I promise until the end
I promise to always love you
I promise to be your best friend
I promise you my love
I promise you my life
I promise this forever
I promise our friendship is my life
You’re the PEANUT to my BUTTER
You’re the STAR to my BURST
You’re the POP to my TART
You’re the MILKY to my WAY
You’re the FRUIT to my LOOP
You’re the MILK to my DUDS
You’re the LUCKY to my CHARMS
You’re the ICE to my CREAM
But mostly....
I WILL LOVE U 4EVER N EVER..


~~sangat comel sbb tuh share kat blog nih~~

lots of love,hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥

Tuesday, June 1, 2010

Soo Excited!!


Sangat teruje kot nk tgu filem ni kuar! Xtau nape. Aku sebenarnye x brape nk minat filem2 tempatan..tp xtau nape bile aku tgk preview filem nih, aku jd sngat teruja..:) So aku akan pastikan 3 Jun 2010,menjadi saksi aku tuk menonton filem nih..hehe.. aku rs mungkin faktor pelakon kot aku jd excited mcm nih. Lisa Surihani.. LAGENDA BUDAK SETAN!!!TUNGGUUUUUU! SAYE AKAN SAKSIKAN ANDA!! :)


**LAGU NI SANGAT BEST**



lots of love, hugs & kisses
♥ nabilahazwani ♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...